Tips voor veilig wonen

Woninginbraak

Woninginbraak kan een grote impact hebben op uw gevoel van veiligheid. Er zijn vreemden in uw huis geweest, ze hebben aan uw bezittingen gezeten en misschien waardevolle spullen meegenomen. Helaas komt woninginbraak regelmatig voor. De politie doet er veel aan om inbrekers op te pakken. Zelf kunt u er met verschillende maatregelen voor zorgen dat inbreken in uw woning niet makkelijk is. De meeste inbrekers gaan voor een snelle buit. Hoe langer ze bezig zijn uw woning binnen te komen, hoe groter de kans dat ze het opgeven.

Beproefde methoden om in te breken

Inbrekers maken gebruik van een aantal beproefde woninginbraakmethoden. Zie onderstaand video voor een overzicht van meest gebruikelijke methoden:

Lees meer op de thema woninginbraak politie site http://www.politie.nl/themas/woninginbraak.html 

Preventietips

In veel gevallen is een inbraak te voorkomen met de juiste maatregelen. Dit noemen we preventie. Het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) gaat over preventieve maatregelen die u zelf kunt nemen om een woning, maar ook een flatgebouw of wijk veiliger te maken.

Hier zijn lang niet altijd kosten aan verbonden. Veilig wonen is vooral een kwestie van bewust wonen. Bekijk het overzicht met tips waaraan u moet denken als u gaat slapen, even van huis gaat of voor langere tijd weg bent, bijvoorbeeld als u op vakantie gaat.

Lees meer op de preventietips pagina van Politiekeurmerk veilig wonen site http://www.politiekeurmerk.nl/bewoners/preventietips/

Technische maatregelen

Bron: Politie keurmerk veilig wonen

Goed beveiligen is een combinatie van organisatorische (sociale) en technische (bouwkundige) maatregelen. De beste sloten helpen niet als u ze niet gebruikt of als u tegelijkertijd een raam open laat staan. 
Hieronder vindt u een kort overzicht waar u aan moet denken bij het inzetten van technische maatregelen. In de onderstaande tekst verwijzen wij u naar andere pagina’s binnen onze site voor meer informatie.

  • Zorg voor goedgekeurd hang en sluitwerk op ramen, (garage)deuren en eventuele lichtkoepels. Wanneer een slot voldoet aan het Politiekeurmerk Veilig Wonen, weet u zeker dat het een prima slot is. De producten hebben diverse testen ondergaan, waaronder de zogenaamde inbrekerstest. In de praktijk is gebleken dat deze producten, mits volgens de regels gemonteerd, de kans op een inbraak sterk verkleinen. Een slot dat voldoet aan de eisen herkent u aan het SKGlogo, 1, 2 of 3 sterren en het teken ®. Vraag hierover advies aan een PKVW-bedrijf.
  • Een schuifpui is inbraakgevoelig. Breng een speciaal hiervoor geschikt slot aan.
  • Beveilig ook de bovenverdieping van de woning. Inbraken gebeuren niet alleen via ramen en deuren op de begane grond, maar ook via ramen of deuren op de bovenverdieping. Zoals balkons en zelfs via dakramen. Vooral als de inbreker makkelijk naar deze ramen toe kan klimmen. Die bereikbare gevelelementen moeten aan dezelfde inbraakwerende eisen voldoen als op de begane grond. Het Politiekeurmerk besteedt veel aandacht aan de beveiliging van deuren, ramen en constructieonderdelen zoals dakramen en lichtkoepels. Kijk voor de norm bereikbaarheid van het PKVW in bijlage 1 van het handboek PKVW Bestaande Bouw.
  • Op deze site staat een kort overzicht van hang en sluitwerk voor ramen en deuren. U kunt uw ramen en deuren op diverse manieren (laten) beveiligen. Hoe u deze volgens de eisen van het Politiekeurmerk Veilig Wonen (PKVW) kunt beveiligen, staat beschreven in de PKVW Beveiligingsrichtlijn. Of bekijk de brochure ABC voor Veilig Wonen.
  • U maakt uw woning veiliger door goede buitenlampen met een stevige armatuur te plaatsen. Ideaal zijn lampen die vanzelf aangaan als het donker wordt. Inbrekers worden niet graag gezien. Deuren die vanaf straten, achterpaden of tuinen zichtbaar en bereikbaar zijn, moeten zo verlicht zijn dat u (of passerende mensen) onraad beter kunnen zien.
  • Er zijn verschillende mogelijkheden om erachter te komen wie er voor de deur staat voordat u de deur opent. Bijvoorbeeld door glas in of naast de deur, een videofoon of een eenvoudige deurspion. Verlichting naast de deur is hierbij erg belangrijk.
  • Het beveiligen van uw woning heeft twee kanten. Inbrekers komen niet zo gemakkelijk binnen, maar u heeft soms meer tijd nodig voor u naar buiten kunt. In geval van brand kan dat gevaarlijk zijn. Bij het Politiekeurmerk horen daarom ook maatregelen om de brandveiligheid te vergroten, zoals het plaatsen van rookmelders op de juiste plekken.
  • Heeft u uw huis eenmaal goed beveiligd, dan is het zaak de aangebrachte voorzieningen goed te gebruiken en te onderhouden. Vervang geen onderdelen zonder goed na te gaan of de totale beveiliging daarmee nog aan de eisen voldoet: een zorgvuldige afstemming van maatregelen en voorzieningen is van groot belang. Raadpleeg bij twijfel het PKVWbedrijf dat voor u de maatregelen heeft aangebracht.
HELIX_TAGS: ,