Assen-Alert! heeft als doel de veiligheid in de buurt te verhogen. Hiervoor maken we gebruik van verschillende social media platformen. Hieronder een overzicht van welke platformen we gebruiken en voor welke berichten die bedoeld zijn.

WhatsApp

De WhatsApp buurtgroepen zijn bedoeld voor het plaatsen van berichten als er op dat moment:

  • verdacht gedrag te zien is,
  • een dader op heterdaad wordt betrapt op een strafbaar feit of het voorbereiden daarvan.

Zo zijn alle buurtbewoners direct op de hoogte en kan men met elkaar uitkijken maar let altijd eerst op uw eigen veiligheid. Het is zeer belangrijk om dan zoals de spelregels aangeven eerst 112 te bellen en daarna een bericht in je buurt WhatsApp groep te plaatsen.

Facebook

Facebook is bedoeld voor het plaatsen van berichten waarvoor je op het moment van plaatsen de politie niet belt via 112. Je kunt daarbij denken aan:

  • getuigenoproepen,
  • waarschuwingen,
  • berichten en foto's over gevonden of vermiste voorwerpen en/of huisdieren.

Één van de grote voordelen van het plaatsen van berichten op Facebook, dat hiermee een veel groter aantal deelnemers bereikt wordt.

Twitter

Assen-Alert! Twitter account is automatisch gekoppeld aan de wijk Facebook account. Dit wil zeggen alle berichten die op Facebook geplaatst worden zijn ook in Twitter zichtbaar.

E-mail

Mail wordt gebruikt voor het verzenden van nieuwsbrieven en updates over ...

 

Zie voor meer uitleg onze FAQ - Assen-Alert platform, WhatsApp en Facebook

 


Algemene voorwaarden

MINIMUMLEEFTIJD

Deelnemers hebben een minimum leeftijd van 18 jaar. 

BERICHTEN

Een verdacht persoon kan onschuldig zijn, maar door berichten in de groep door alle deelnemers als crimineel worden aangezien. Wees dus terughoudend met acties en neem altijd contact op met de politie. 

Belt u 112 naar aanleiding van een gemelde situatie in uw buurt, laat dit dan aan de groep weten zodat er geen vijftig telefoontjes naar de politie worden gedaan.  

DELEN VAN FOTO’S

Foto’s kunnen handig zijn als signalement of eventueel bewijs. Volgens de privacywet is het niet toegestaan om foto’s van verdachten (online in het publieke domein zoals bijv. Facebook en Twitter) openbaar te maken. De WhatsApp groepen zijn echter besloten groepen, waardoor het plaatsen van foto’s weinig privacyproblemen zal opleveren.

Wees echter terughoudend met het delen van foto’s van personen met personen buiten de WhatsApp groep. Het is niet de bedoeling een verdacht persoon aan de schandpaal te nagelen. In veel gevallen voldoet een signalement ook. De wijk/buurt coördinatoren delen alle nodige informatie met de politie en plaatsen waar nodig informatie in het publieke domein op Facebook, Twitter enz.

GEEN OVERBODIGE BERICHTEN!!

De Assen WhatsApp groepen zijn bedoeld als buurtwacht, niet als buurthuis. Niet alle buurtbewoners zitten te wachten op een overvloed aan berichten, opmerkingen, duimpjes, emoticons etc. Door regelmatig gezellige en grappige berichten te plaatsen, kunnen berichten die er écht toe doen over het hoofd worden gezien of niet snel worden opgemerkt. Het is dus cruciaal om de WhatsApp groep alleen als alarmsysteem te gebruiken en alleen meldingen te plaatsen van verdachte situaties en heterdaad waarbij ook de politie is gebeld. Het is uiteraard gedurende een incident zaak om indien van toepassing zo veel mogelijk belangrijke informatie te delen, bijv. als je de verdachten opmerkt of iemand zien vluchten, welke richting enz.

Plaats in de WhatsApp groepen geen berichten achteraf. De Assen Facebook groep (https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2FAssenAlert.nl%2F ) is bedoeld om berichten achterafgetuigenoproepeninformatie werving over lopende zaken en/of vermissingen te plaatsen. Verder is het een geschikt middel om onderling over gedeelde zaken te discussiëren. Het is hier ook mogelijk om aan de Assen-Alert coördinatoren en beheerders hulp te vragen over bijvoorbeeld de spelregels. 

RESPECTEER DE PRIVACY VAN ANDER DEELNEMERS

Door deelname aan de WhatsApp groepen is het tonen van telefoongegevens aan andere deelnemers van de groepen onvermijdelijk. Het is daarom van uiterst belang om integer om te gaan met deze gegevens. Neem nooit ongevraagd of zonder toestemming contact op met mede deelnemers in je groep.

Het is niet toegestaan om privacy gevoelige details als voornaam, achternaam, adres, telefoon, email, foto’s enz. buiten de WhatsApp groepen te delen (Facebook, Twitter enz.). Dit geldt ook voor het melden van verdachte situaties. De groepen zijn gesloten en alleen toegankelijk voor deelnemers. De wijk/buurt coördinatoren delen alle nodige informatie met de politie.

GEBRUIK DE WHATSAPP GROEPEN VOLGENS DE S.A.A.R. WERKWIJZE:

S.A.A.R. is in Ede bedacht door politie en burger en betekent het volgende:

Signaleer: Verdacht gedrag of heterdaad. Let altijd op het gedrag van een persoon, wat normaal is in de buurt en het tijdstip. Een ‘onderbuikgevoel’ is ook een grote aanwijzing. 

Alarmeer: Signaleert u een verdachte situatie? Bel altijd eerst 112. Laat weten dat u in een WhatsApp groep zit in het kader van buurtpreventie. De politie is op de hoogte van de WhatsApp groepen van Assen-Alert.

App: Nadat u 112 gebeld heeft stuurt u een WhatsApp bericht in uw buurt groep met een beschrijving van de situatie en vermeld ook dat de politie gealarmeerd is.

Reageer: Uw eigen veiligheid staat altijd voorop. Indien mogelijk benader de situatie met buurtgenoten en spreek de persoon aan. 

 

Meer informatie over de SAAR-methode vind je op de pagina De SAAR-methode uitgelegd 

GROEPSBEHEERDERS

Voor elk groep zijn er een of meer groepsbeheerders aangewezen. Dit zijn vrijwilligers uit de buurt of wijk. De groepsbeheerder ziet toe op naleving van de spelregels en kan deelnemers die zich niet aan de spelregels houden of waarover twijfels bestaan over zijn of haar intenties, uitsluiten van verdere deelname aan de groep.

 

TIPS VOOR MELDINGEN